Mmm... quiche. Dé ultieme wintermaaltijd!

Hartige courgettequiche met huisgemaakt deeg

60 Minuten | 3 Personen

  1. Verwarm je oven op 180°C.

  2. Doe de bloem, het zout en de blokjes koude boter samen in de kom van je KitchenAid Artisan Mixer. Bevestig de deeghaak en mix twee minuten op stand 1.

  3. Blijven er veel droge kruimels onderaan de kom liggen? Voeg dan een eetlepel koud water toe. Kneed nogmaals twee minuten — en voeg indien nodig nogmaals een eetlepel koud water toe.

  4. Wikkelt het deeg zich rond de haak? Haal het deeg dan uit de kom, wikkel in vershoudfolie en plaats 20 minuten in de koelkast. 

  5. Snij ondertussen de gespoelde courgettes in dunne schijfjes, leg samen met de prei in een pan met olie en bak vijf minuutjes op een laag vuur.

  6. Rol het deeg uit totdat het deeg nog ongeveer 4 mm dik is. Prik met een uitsteekvorm 8 cirkels uit met een diameter die 3 cm groter is dan de bakvormen. Leg de deegcirkels in de vormen, doorprik de bodem van de cirkels en bak 12 minuten in de oven. Haal vervolgens uit de oven, maar schakel het apparaat nog niet uit. 

  7. Meng de eieren, de room, de nootmuskaat, de peper en het zout in een ruime kom. 

  8. Plaats de courgettes in de prei in de lege quichevormen, bedek met het mengsel van ei en room — en bak een 15-tal minuten in de oven: tot het oppervlak vast en goudbruin is.

  9. Smakelijk!

Wat heb je nodig?

125 gr blokjes koude boter

250 gr bloem

1 of 2 el ijskoud water

½ tl zeezout

4 — 5 courgettes

2 el olijfolie

3 eieren

1 kleine preistronk (in dunne schijfjes gesneden)

180 ml verse room

nootmuskaat, peper en zout